Szkło nad blatem kuchennym!

Categories Uncategorized
0

Ściana nad blatem kuchennym wymaga specjalnego wykończenia, jest to bowiem miejsce, które należy zabezpieczyć przed zabrudzeniem lub zachlapaniem wodą albo tłuszczem. Okładzina musi być zatem na to odporna, a równocześnie łatwa do utrzymania w czystości. Oprócz płytek ceramicznych kilka materiałów spełnia te uwarunkowania, m.in. szkło. Przeciwnicy tego rozwiązania twierdzą, że widać na nim najmniejszą kroplę tłuszczu czy wody, warto pamiętać, że jego powierzchnia jest idealnie gładka, więc wyczyszczenie jej nie sprawia żadnego dylematu. Jest to nawet łatwiejsze niż czyszczenie jasnych fug między płytkami.

k1 Szkło nad blatem kuchennym!

Oprócz względów praktycznych za stosowaniem szkła przemawiają względy dekoracyjne. To dobre rozwiązanie do kuchni otwartych, połączonych z pokojem dziennym. Takie kuchnie wymagają większej dyscypliny w urządzaniu i dobieraniu wyposażenia. Podporządkowuje się je wnętrzu, na które kuchnia się otwiera. Szkło w takim wypadku jest mniej charakterystycznym elementem niż płytki i łatwiej połączyć pomieszczenia o różnorakich funkcjach w jedną ogół stylistyczną.

Jakie szkło nad blatem w kuchni?

Na okładziny ścienne w znaczącej liczbie przypadków stosuje się bezbarwne szkło typu float o grubości 4-6 mm. To najprostsze rozwiązanie. Warto jednak pamiętać, że takie szkło naturalnie posiada lekko zielonkawe zabarwienie. Do wyboru są również inne rodzaje szkła, np. matowe piaskowane, klejone, hartowane, zbrojone. Można też zamówić szkło rodzaju float pokryte od strony montażowej lakierem w dowolnym kolorze (lacobel, lacomat).

k2 Szkło nad blatem kuchennym!

O ile mamy wątpliwości co do odporności szkła, możemy zastosować szkło klejone albo hartowane, czyli tzw. bezpieczne. Szkło klejone to tafle połączone folią lub żywicą. Jeżeli dojdzie do rozbicia szyby, zachowa ona swój kształt i się nie rozpryśnie, ponieważ kawałeczki szkła utrzymają się na folii. Folia zwiększa również odporność szkła na zmiany temperatury. Szkło hartowane staje się odporne na zmiany temperatury i uderzenia w procesie hartowania – jest ono ogrzewane do bardzo wysokiej temperatury, a następnie bardzo śpiesznie schładzane. Takie szkło po rozbiciu rozpryskuje się na drobne, niemniej jednak nieostre kawałki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>